Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

DC Fryslân 3 BEGB Britsum

DC Fryslân 3 BEGB Britsum, 9/12/2017 , 2de klasse KNDB te Oenkerk.

In het hol van de leeuw werd DC Fryslân ontwapend in het damcafé “Het wapen van Friesland”. Gezegd moet worden dat we nooit iets van wapens of iets dergelijks gemerkt hebben. We werden zelfs niet eens gefouilleerd en dat wil wel wat zeggen in de donkere dagen voor kerst.
We begonnen ook heel goed. Eeltsje had in de onderlinge wedstrijd van “De Geast” van Durk Douma verloren. Nu kon Eeltsje wraak nemen. Dat hoefde eigenlijk nog niet eens. Durk, die in zijn Mercedes (rechts de halve bumper wat gehavend) kwam en prompt de auto daar voor de voordeur parkeerde, kon na 9 zetten Eeltsje de hand schudden. Durk dacht dat het nog Sinterklaas was en offerde een drietal schijven. Toen besefte hij pas dat hij in OENkerk was. Te fel in de aanval en Eeltsje triomfeerde met een zetje. Durk kon nu nog naar de kaartmiddag en dat was voor hem het enigste positieve. Toen bleef het heel lang stil, al was het in de hoek met de borden 7 t/m 10 wel wat donker. Maar Reinout overwon Harm Terpstra. Reinout, de motor van de auto was nog warm van de reis vanuit Dabki (Polen), speelde daar een toernooi. Eindigde als 35ste in zijn klasse en dan weet je dat er zwaargewichten op damgebied ook in Polen geweest moeten zijn. Maar goed, twee winstpartijen en een goed begin dus. Reinout kon aan het speciale bier, want dat hebben daar in Oenkerk. Al zal hij in Polen ook nog wel eens een “pivo” gedronken hebben. Maar Yke moest jammer genoeg al weer een nul incasseren. Nu tegen Jan Sloot ging hij nat. En dan onze eigen Jan. Tegen Lucas ging hij kopje onder.

Hoewel we naar de kerst gaan en het Lucas evangelie lezen, was er voor Jan geen (goede)plaats in de herberg. En dat zijn we van hem niet gewend. Zijn toverkracht is even verdwenen, naar het schijnt . Maar Jan kennende, al meer dan 50 jaar, Jan komt terug. Zelf moest ik tegen psycholoog Engel Vrouwe uit Wergea. Deze heeft een blauwe maandag met Harm Wiersma in de Tweede Kamer gezeten als LPF’er. Sinds twee jaar damt hij weer en heeft Harm hem behoorlijk bijgespijkerd. Zelfs op zijn website ‘engel vrouwe. nl ’staat iets over het dammen ! Ik moet zeggen een mooie partij, met voer voor psychologen. Ik kwam net een tempo te kort om te winnen. Roel speelde tegen Tsj alling en dat garandeert altijd weer ‘dreech’ en degelijk. Ze kregen elkaar niet uit het evenwicht. Ruurd speelde tegen Koop de Vries en ook hier was er geen winnaar noch verliezer. Koop wilde niet bij Ruurd winkelen en Ruurd wilde hem niks laten kopen. Maar we kwamen weer op winst, hoewel daarvoor een blunder van Wilco voor nodig was. Pieter kon met een gerust hart en twee punten op naar de wedstrijd van H’veen. Jeppe wist het Hylke Dykstra zo moeilijk te maken, dat de Menamer de punten inleverde. Broer Sietse kon toen ook de twee punten tegen Theo Wolters nog pakken, zodat we zelfs met 13 tegen 7 zegevierden. DC Fryslân ontwapend, al dacht Arnold Wiegersma in zijn openingswoordje dat ze tegen ons nog wel hun eerste puntje konden pakken. Wat een weelde. En dat terwijl volgende week al weer de wedstrijd Roden/Leek 2 op het programma staat. Aan boord van de Toyota met als chauffeur Jeppe reden we met 7 punten weer huiswaarts. Sietse probeerde de vogeltelling nog even op de terugweg te hervatten, maar het was te donker. De witte zwanen konden we wel zien, maar de zwarte hebben we vast gemist.

DC Fryslân 3 –BEGB Britum , 2de klas KNDB. 09/12/2017.
1.    Lucas Huitema                - Jan Peters               2-0(4)
2.    Theo Wolters                 - Sietse Bronger         0-2(10)
3.    Harm Terpstra               - Reinout Sloot           0-2(2)
4.    Hylke Dijkstra                - Jeppe Bronger          0-2(9)
5.    Tjalling Oegema           - Roel Toering              1-1(6)
6.    Wilco Terpstra             - Pieter Dijkstra            0-2(8)
7.    Engel Vrouwe              - Sjoerd Schaaf              1-1(5)
8.    Durk Douma                - Eeltsje Terpstra           0-2(1)
9.    Koop de Vries             - Ruurd Winkel               1-1-(7)
10.    Jan Sloot                      - Yke Miedema               2-0(3)
                                                                               ---------
                                                                                7 – 13
Sjoerd D. Schaaf

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.