Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

Hijken 3- BEGB

Hijken 3- BEGB Britsum, 16/9/2017.

Meteen maar de sterkste tegenstander, dan hebben we die maar gehad. Wel met twee invallers: Willem voor Ruurd (deze revalideert na een nieuwe knie!) En de Polo is niet berekend op het meenemen van een rollator, dus.. En Jeppe moest op de speeldag zich ziek melden. Dankzij de ‘Obamacare’ kon dat en Sake viel in. Hijken betekent een dagje (D)rentenieren. Maar tegen zo’n sterke ploeg valt dat nog niet mee. We hebben geroeid met de riemen die we hadden. Was ook nodig, want er viel veel water! Reinout viel sneu uit de boot. Stond op winst en overzag een kleine finesse, maar genoeg om Reinout te knevelen Rob Knevel ging snorrend met de winst aan de haal. Hetzelfde overkwam Auke Scholma in de ereklasse tegen een Chinees. Ik denk niet dat auke die avond pabi pangang heeft gehaald bij de afhaalchinees. Zelf moest ik tegen de jeugdleider van Hijken, Jakko Keizer. Hij heeft dan wel een hogere rating dan ik, maar dat zegt niet altijd alles. Het verhaal gaat dat één van zijn voorvaderen arbeider was. En toen de boer met de arbeider naar het gemeentehuis ging om een naam aan te nemen, ging de boer natuurlijk eerst. Die kwam even later triomfantelijk weer naar buiten en zei tegen de arbeider ’ik heet nu Koning’. De arbeider was slim en dacht dan noem ik mij Keizer. Ja, in die tijd had je nog wel eens een domme boer. Jakko probeerde mij beentje te lichten , maar dat ging niet lukken en bood remise aan. Willem was leep en Lep speelde knap remise tegen Meloni . Roel speelde ook goed, maar tegen het slot van de partij kwam een slagzet naar dam en hij kon gelijk opgeven. Jammer, want een punt was verdiend geweest. Jan Peters, onze trouwe dammer uit Bolsward, leek Harrie Vosmeijer te strikken. Net niet en Jan most remise toestaan. Yke verweerde zich knap , maar liet zich in het eindspel met ieder een dam in een mindere positie manouvreren. En dat betekende verlies. Pieter en zijn tegenstander deden wie zijn klok het eerst zou vallen. Maar een foutje en Pieter kon opgeven in een remiseachtig eindspel. Eeltje Terpstra was in de beginfase een schijf achter geraakt. En toen begon Eeltje te dammen. Haalde als eerst een dam en na een minder goede zet van zijn tegenstander haalde in een éém om vierstand onvermijdelijk remise. Ik heb Eeltje ook aangeraden om op clubavonden ook eerst een schijf weg te geven en dan is hij op z’n best. Sietse was als laatste uit, leek winnend voordeel te hebben, maar net niet. Een goede partij!

De eindstand  14 tegen 6 , misschien iets te geflatteerd voor Hijken 3. Maar toch een mooie damdag. Vooral om de gevechten van de getalenteerde dammers  te zien. Achterneef Wouter Sipma tegen de Friese Jan van Dijk. Roel Boomstra, Europees kampioen , Harm Wiersma tegen de Rus Wirny. Die woont in Munster en rijdt de 175 km naar Hijken zonder meer. Ja, die clubs trekken toppers aan en die verenigingen kijken niet op tegen de kosten die sommige spelers maken. Wirny die vertelde dat hij in de stad woont, waar Nederland geboren is. “Munster” antwoordde ik hem, want daar is in 1648 de vrede gesloten tegen Spanje, na de 80 jarige oorlog. Ik zag aan z’n gezicht dat hij verbaasd was  dat ik dat wist. Ach ja, schoolmeester blijf je je leven lang. Maar Wirny legt de 175 km fluitend af om te dammen! Berend Pleijter speelde tegen de enige vrouw Atsjoel. Die spreekt ook alleen maar Duits en zal dan ook ergens in Duitsland wonen. Had Merkel toch een vooruitziende blik “Wir schaffen das”. En dat deden ze.

Hijken 3-  BEGB  Britsum, 16/9/2017.

  1. K. de Groot – Pieter Dijkstra                   2 – 0 (7)
  2. Harrie Vosmeijer  - Jan Peters                1 – 1 (5)
  3. Harry de Groot  - Sietse Bronger            1 – 1 (10)
  4. Rob w. Knevel  - Reinout Sloot               2 – 0 (1)
  5. Wim Koopman – Roel Toering                2- 0 (4)
  6. H. Pruim – Eeltsje Terpstra                      1 – 1 (8)
  7. Jakko Keizer – Sjoerd D. Schaaf               1 – 1(2)
  8. L. Meloni – Willem Lep                             1 – 1 (3)
  9. G. Dunning – Sake Sloot                           1 – 1 (9)
  10. E. Beugels – Yke Miedema                      2- 0 (6)       
Sjoerd D. Schaaf

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.