Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

Begb - Warffum

BEGB Britsum – Warffum KNDB 2de klas  04-02-2017.

Daar was ie dan, de broodnodige overwinning. Eigenlijk had ik het verslag in het Bildts moeten doen, want de Bildtkers(de Brongers, Roel en ik)zorgden maar liefst voor 7 van de 11 punten. Ik doe dat niet, want er is iets anders aan de hand. Schrijf in voor de www. petitie Bildtse taal via de pc. Dat is broodnodig, want het Bildts wil een taalerkenning. Jeppe zijn vrouw heeft getekend en deze verslaggever ook. Een klein moeite en help “ôns over de streep”. Ofpraten.

 Eigenlijk is het ook een ‘Bronger- zegedag’. Beide broers met een overwinning. Volgens mij nog nooit eerder vertoond. De Warfummers hadden hun sterkste spelers aan de onderste borden gezet. Alleen Reinout en Roel hadden wel sterkere spelers, maar zouden een evenwicht kunnen zijn. Helaas Eeltsje, Klaas en Ruurd zouden het “dreech” krijgen. Voorwaarde dat de bovenste spelers van de relatieve zwakkere moesten winnen. En zo waar, het klopte. ‘Gelijk hebben hangt niet af van een luide stem’, zeker niet bij dammen. En ‘muziek begint altijd met stilte’.  Jeppe soleerde door de verdediging van zijn tegenstander en de partij was gespeeld. Maar Nico Werkman kreeg vat op Reinout. En dan ben je de klos. Reinout zelf zag de bui al hangen. Stand weer in evenwicht. Sietse was een schijf voorgekomen na een mooie damzet. De dam verdween weer, maar Sietse had schijfwinst. Zelf kreeg ik een gambiet voor ogen. De ene reparatie door mijn tegenstander werd gedaan, maar ik nam een doorbraak ten koste van een schijf. De rest was techniek en geduld. Dat laatste heb ik te weinig, maar oefen trouw. Was al blij dat deze overwinning niet aan broer Hylke werd toegeschreven. (de andere fout is door de bond gerpareerd.Sietse won, maar moest nog wel flink aan de bak.  Ruurd verloor van de onlangs overleden “look a like Joop Braakhekke’, dhr. WC Dirks. Van Ruurd kon hij de pot op, maar Ruurd belandde zelf in de shit. Jan toverde er weer lustig op los. Kwam een schijf voor, maar in een vier om twee eindspul kreeg hij de twee punten. Roel hield de stand klassiek, speelde goed en hield zijn sterkere tegenstander op remise. Staat ook in het blauw vermeld op de uitslagenlijst. Misschien wel het belangrijkste punt. Pieter was intussen een schijf voor gekomen, wat zijn tegenstander een zachte, harde  vloek ontlokte. Eeltsje en Klaas vochten als leeuwen, maar werden uiteindelijk voor de leeuwen gegooid. Jammer, gestreden tot het bittere einde. De stand was toen 9 tegen 9. Pieter bracht door zijn overwinning de eindstand op het bord: 11 tegen 9. Nu zat het ons niet tegen, zoals in eerdere wedstrijden. Toen ik naar de bar ging voor een drankje, was het net 4uur nieuws voor de radio. “Boerderij in Groningen ingestort. De bewoners waren gelukkig niet thuis”. Ik wist niet dat het wedstrijdresultaat van Warffum zoveel impact had en zo snel door het hele land ging.

Vandaar een deze limerickEen dammer uit Warffum

Rook sterk naar rum

Ik dacht welke geur is dat?

Hij is toch niet zat?

Het was het Groninger gasparfum.En weet je wat Cicero al 45 jaar voor de geboorte van Christus zei? Nee, maar hier is het:

De armen werken en werken  De rijken exploiteren hen

De soldaat beschermt allebeide De belastingbetaler betaalt voor alle drie

De zwerver neemt rust voor vier De dronkaard drinkt voor vijf

De bankier berooft alle zes De advocaat misleidt alle zeven

De dokter doodt alle acht De begrafenisondernemer begraaft alle negen.

De politici leven genoegzaam op rekening van alle tien.

Je vraagt je af wat er is veranderd in die ruim 2000 jaar……..

1.    Pieter Dijkstra –Eddy Groenhagen                   2-0(10)

2.    Sjoerd D. Schaaf- Gesinus Bottema                  2-0(3)

3.    Jeppe Bronger- Geert Ploegman                       2-0(1)

4.    Jan Peters- R.F.Schwab                                   2-0(6)

5.    Sietse Bronger – Joop van der Heide                2-0(4)

6.    Roel Toering – Peter Hoeksema                        1-1(7)

7.    Reinout Sloot-Nico R.Werkman                         0-2(2)

8.    Eeltsje Terpstra- Herman K.N. Mulder                0-2(8)

9.    Klaas Koopman – Berend Keizer                         0-2(9)

10.Ruurd Winkel – WC. Dirks                                    0-2(5)

Eindstand 11 voor BEGB, 9 voor Warffum. Er gaat dus’ meer boven Groningen’.Sjoerd D. Schaaf

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.