Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

Het noorden 2-begb

HET NOORDEN 2 – BEGB BRITSUM, 01/10/2016.2de ronde KNDB 2de klas.

“Nog net geen edels(staal)

Terwijl ik dit schrijf, barst er een geweldige onweerbui los in het noorden van Friesland. Doet me denken aan een andere Staal (Ede) “t Het nog nooit so donker west”. Maar nu wordt het toch weer wat licht. In het Jannes van der Wal denkcentrum ging het er net zo hevig aan toe. Zij  het dat de donder niet te horen was. Nee, onder leiding van scheidsrechter Alex van Prinsenbeek, was er bijna een serene stilte. Had misschien te maken met de 20ste sterfdag van Jannes? Omroep Fryslân weidde er deze week een uitzending aan, op de site van de PFDB is de bijdrage van Meindert Talma te zien. De ode aan Jannes is indrukwekkend. Zien dus op de site.

“Pa” Staal opende de damwedstrijden. Het Noorden 1 tegen Witte van Moort2. Memorerend aan de behaalde titel van Martin Dolfing (2de achter de nog regeren wereldkampioen! In Sao Paulo/ Brazilië ). Voorwaar geen geringe prestatie op het 64 bordenveld.

Het noorden 2 heeft volgens mij het jongste team van Nederland en geloof me, daar blijven dammers van over! Enthousiast en geconcentreerd. Maar net geen edelstaal, gezien de uitslag. Maar die komt er ongetwijfeld. Ingebed tussen de doorgewinterde dammers doet de jeugd zich daar “te goed” aan het geboden spel. Onze enige en echte veteraan Klaas Koopman (88 , toch Klaas?) overwon Sander Staal (misschien de jongste?). Een oude vos verliest zijn haren dan wel, maar zeker niet zijn streken! Topscoorder momenteel. Dus een voorsprong en dat geeft de burger moed. Helaas moest ik even later de punten aan Johan Rademaker over laten. Een hele interessante partij, maar ik verloor denk ik, toch de concentratie. Een topprestatie leverde onze penningmeester WillemLep. In de uitslag verscheen hij in het blauw. Een heel belangrijk punt. ”Kamp” dus. In het Fries betekent “kamp” een gelijkspel. De zus van Sander, Suzanne, moest in het uitspel de eer aan Reinout laten. Die liet haar een “staaltje” van eindspeltechniek zien. Jeppe stond “gedrukt” tegen Elisabeth Kramer. Die heeft ook heel wat in haar mars. Vandaar “Marskramer”. En haar naam in het blauw. Jeppe wist zich met kunst en vliegwerk te redden. Een puntendeling. Roel vocht een verbeten gevecht uit met Damkat. Ze konden zelf geen winnaar aanwijzen. Remise, waar beiden tevreden mee waren.Sietse en Bob van der Mark kwamen remise overeen. Een mooie partij om te zien. Pieter ging niet in op de Roozenburg opening van Tamara Visser, moest goed op het “aas” letten. Tamara kreeg geen beet en het vangstquotum bleef tot een punt beperkt. Eeltsje had tegen Jacob Ganzevoort in het eindspel zeker wel voordeel, maar winnen was er niet bij. Jacob schudde even zijn paardenstaart, maar zijn scalp werd niet door Terpstra veroverd. Onze tovenaar uit Bolsward, Jan, had ook geen makkie. Hij vergat volgens Reinout in het eindspel te winnen, maar uiteindelijk won hij toch. Daarmee kwam ons puntentotaal op twaalf! Dat mag ook wel, want ik had er meer dan 200 kilometer voor moeten rijden in de blauwe sjoemelsoftware auto.

En ja: hoe kijk je tegen de dingen aan. Wanneer een leeuw iemand wil opeten, noemen we dat bloeddorstigheid. Wanneer een man een leeuw wil schieten, noemt hij dat sport. (al wil niemand natuurlijk in de dampartij een bok schieten, dat spreekt vanzelf). Wijsgeer Thomas Fuller is zeker geen denksporter geweest, want hij concludeert “het is een kinderachtig spel waarbij niemand wint”. Vertel dat maar eens aan een dammer of schaker. Nee, dan ga ik wel een nadenkertje van Charles Boudelaire aanhalen “het leven heeft maar één werkelijke bekoring, de bekoring van het spelen. Maar wat, indien het ons niet kan schelen of we winnen of verliezen?”.

1.    Albertus Kamp                   -    Willem Lep                             1 – 1 (3)

2.    Tamara Visser                    -    Pieter Dijkstra                        1  -  ! (8)

3.    Johan Rademaker             -     Sjoerd Dirk Schaaf                 2 – 0 (2)

4.    Elisabeth Kramer             -      Jeppe Bronger                        1 – 1 (5)

5.    Suzanne Staal                    -     Reinout Sloot                          0 – 2 (4)  

6.    Bob van der Mark            -      Sietse Bronger                        1 – 1 (7)

7.    M. Doornik                        -      Jan Peters                                0 – 2 (10)

8.    Marinus Damkat              -      Roel Toering                           1 – 1 (6)

9.    Jacob Ganzevoort            -      Eeltsje Terpstra                       1 – 1 (9)

10..Sander Staal                    -       Klaas Koopman                       0 – 2 (1)

Eindstand : 8 tegen 12.Sjoerd D. Schaaf

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.