Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

BEGB tegen Prov. Gronings Tiental

KNDB 2de klasse A  BEGB Britsum – Prov. Gronings Tiental, 03-10-2015.

De tweede wedstrijd tegen een Groninger ploeg veroorzaakte een sterke beving op de schaal van Richter. Misschien wel 3. 2 op de eerstgenoemde schaal. Een dieptepunt Jammer dat we de naam van Dokkum niet voeren, want we waren toch wel onfortuinlijk. Doordat de tussenwand van de speelzaal kapot is, hadden we wel last van lawaai. Niet overmatig, maar toch. Later werd het beter. De Groningers zijn blijkbaar toch meer lawaaibestendig door de knallen die van tijd tot tijd de aardbevingen veroorzaken. Al ben ik wel van mening dat ze die bevingen daar maar moeten laten blijven. Hier zitten we met de zoutwinning en op de duur zou het best wel eens erg zout worden in de toekomst. Maar laat ik niet flauw doen….. Feit blijft wel dat beide provincies in de krimp zitten. Vandaar al die scheuren volgens de NAM en zoutwinnerbedrijf Frima. Daar komt nog bij dat de brandweer de ARBO regelgeving behoorlijk verscherpt heeft. De voornaamste artikelen uit de voorschriften. En het bestuur mag alles weer regelen.

Voortaan moeten we er op toe zien dat:

a. dammers met brandend maagzuur mogen niet spelen.

b. het is verboden een gloeiend hekel aan iemand te hebben.

c. heethoofden dienen regelmatig afgekoeld te worden.

d. het is verboden elkaar op te stoken.

e. het is wel toegestaan vragen te stellen, maar ze mogen niet afgevuurd worden.

f. het is niet toegestaan elkaar het vuur aan de schenen te leggen.

g. in Britsenburg mag geen brandewijn geschonken worden.

h. nieuws mag niet als een lopend vuurtje door de speelzaal gaan.

Waarvan akte. De brandweer houdt steekproefsgewijze toezicht.

Nou ja, maar naar de wedstrijd. De loting scheelde niet zoveel. Reinout overzag een mooie combinatie van zijn tegenstander en werd met een nul opgezadeld. Willem had een sterke tegenstander getroffen, speelde heel lang goed, maar moest  het onderspit delven. Pieter speelde ook geen gelukkige wedstrijd. Hij werd door de vroegere Pool Czeladzinski overspeeld. Sietse speelde een goede wedstrijd, maar vergat in het eindspel te winnen. Jan speelde vanuit de opening heel goed, overspeelde zijn hand, zoals dat zo fijntjes heet. Met een schijf achterstand leek het een hopeloze zaak . Maar de tegenstander maakte een klein foutje ben Jan kreeg een remise aangeboden. Jeppe speelde tegen de oud-schooldirecteur en “Frys om utens” Hans van der Veen een niet te beste opening. Waarschijnlijk door een verkeerde afruil van zijn tegenstander kreeg hij plotseling weer lucht en won fraai. Roel  en zijn tegenstander hielden van het begin af aan elkaar stevig in de houdgreep. Geen van beiden kwamen op de mat terecht. Een gelijkspel. Zelf speelde ik geen beste wedstrijd. Kwam niet goed uit de opening, maar kreeg in het middenspel weer grip. Tot door een afruil het zetje van Weiss tevoorschijn kwam. We hadden het eerst beide niet gezien. Maar het kostte me in ieder geval wel een punt. Eeltje en zijn tegenstander waren van mening dat ze beide niet konden en wilden verliezen. Een goede remise. Ruurd zat op de verkeerde stoel en speelde daardoor ook met de verkeerde kleur. Nou ja, hij raakt in het eindspel wel een schijf kwijt, maar Bakker  bakte ze niet te bruin vandaag en gaf remise.

Dit alles betekent wel een 7 tegen 13 nederlaag. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen!

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.