Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

KNDB 2de klas: Warffum –BEGB Britsum, 13/12/2014. Uitslag: 9 tegen 11

Yes! Twee punten gepakt voor de ranglijst. Op naar het gewilde rijtje van Jan Peters. Het linkerrijtje om in voetbaltermen te spreken. Maar als je alles op een rijtje hebt, moet je oppassen voor het domino-effect. Yke Miedema viel in. Eerst zou Willem Lep mee, maar die was verhinderd. Hij had de coach van Cambuur bij hem thuis uitgenodigd voor een “healing/ trommel”sessie. Want de Leeuwarders zijn de laatste weken stevig onderuit gegaan op de ranglijst. De hooligans willen dit lawaai kopiëren en gebruiken bij uitwedstrijden. Prima ge lukt, ik zag zaterdagavond een winnend Cambuur. Bij winst komt Willem in een bijlage van het dikke Cambuurboek.

Maar ach, de schoen die bij de één past, knelt bij de ander. Je hebt denkers en doeners. De meest erge zijn de denkers, die denken dat ze wat doen. Sprekers kunnen dat ook. Maar ze vergeten dat de microfoon alleen de stem versterkt en niet de argumenten. En als je met dammen een keus moet maken en je doet het niet, is dat toch een keus. We weten zo langzamerhand al veel. Bijvoorbeeld: getrouwde mannen weten waarom ze orkanen vrouwennamen geven. En dat ze lief moeten zijn voor hun kinderen, want die kiezen tenslotte later je tehuis. Dat laatste ben ik niet meer zo zeker van. Wanneer we over 10 jaar daar nog eens over willen denken, zijn we dat vast vergeten. Want dan zijn er geen tehuizen voor ouden van dagen meer. En een hele krasse knar vertellen ze dan: Die tehuizen hebben nooit bestaan, dat waren plannen.

Nou  het dammen. (1)Jeppe stuurde als eerste Joop van der Heide de heide op . Jeppe in de winning mood. Maar ondanks heftig tegenspel van Roel wist(2)Nico Werkman  Roel te slachtofferen en de stand was weer gelijk. Zelf speelde ik tegen (3)Peter Hoeksema. En niet onverdienstelijk. Zelfs in de uitslagenlijst was het blauw te zien. Alleen mijn tegenstander had zich blauw geërgerd . De betekenis van die kleur staat voor “een uitzonderlijke prestatie”. Jammer dat Yke tegen broertje Werkman het spoor bijster raakte in café Spoorzicht. (We hebben nooit een trein gezien of gehoord!) Yke offerde te vroeg om dam te halen en dat werd fataal. Gelukkig , Reinout zijn partij liep als het spoor en hij liet 2 punten aan tekenen. Goed zo. Ruurd had mazzel. Deed in het eindspel een zet die verlies zou moeten brengen. Maar zijn tegenstander wilde niet voor Ruurd onderdoen en deed een even slechte zet. Eindresultaat: remise.
Onze secretaris Pieter wist op fraaie wijze een machtseindspel op het bord te krijgen en won. Jan Peters speelde tegen de keizer van Warffum. Maar Jan toverde toch een schijfje winst. Niet genoeg voor de winst, maar Berend Keizer jammerde wel tien keer om een remise . Sietse Bronger stond een schijf achter om “meer ruimte te creëren”. Via dam en meerslag toch een goede remise. Jelte vocht met Mulder een mooie en spannende  partij uit. Jelte stond ook voor, maakte een foutje nadat hij dam had en kon niet meer winnen. Nou ja, door remise te nemen kwamen we op elf punten. Dus toch winst voor Jelte en ons allemaal. De wedstrijd werd gespeeld in de “Peerdestal”. Dat deed me aan vroeger denken. ‘sMaandags zes uur moest ik meestal met een paard naar de hoefsmid. Kon net voor schooltijd. Maar goed en wel : wij namen het peerd van ome Loeks mee.

Vier punten in de auto, al stuurde de Tom Tom ons over Groninger stad om dat standbeeld op te halen. De replica paste net in de Polo. Jeppe en ik gingen snert eten. Maar het was zeker geen snertdag!
Ik heb de meeste spelers gevraagd of ze het op prijs stellen dat ik nog verslagjes schrijf. Het moet niet zo zijn dat iemand zich benadeeld gaat voelen. Er steekt ook niks achter. U leest vast niet wat er staat of mee bedoeld wordt. Het vult onze BEGB “er. Soms spelen we iemand. Dat geldt ook voor mij. “ik was een mooie baby, maar ze hebben me in het ziekenhuis verwisselt”denk ik dan maar. En ik maar wachten op (positieve) reacties.

Sjoerd D. Schaaf

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.